On tullut taas aika palautella koulurytmit mieleen ja orientoitua edessä oleviin opiskelukoitoksiin. Ehkä sinulla on edessäsi viimeinen vuosi tätä opinahjoa käytävänä, ehkä tämä on se vuosi, kun teet isoja valintoja koskien omaa tulevaisuuttasi. Epävarmuus tulevasta saattaa sävyttää alkavaa lukuvuotta, mutta on tärkeää, että pystyt myös nauttimaan kaikesta ihanasta edessäsi olevasta ja tähän elämänvaiheeseen kuuluvasta. Seuraavat ohjeet voivat tuntua keski-ikäisen opinto-ohjaajan kliseiseltä paasaukselta, mutta jokainen ajatus on tarkkaan harkittu ja tulee sydämestä ja kokemuksesta, joten lue loppuun vaan.


Saatat pitkin kouluvuotta havahtua ajattelemaan, että kaikki ympärilläsi tuntuvat olevan sinut oman tulevaisuutensa kanssa ja selvillä suunnitelmistaan. Usko pois, jos sanon, että ahdistaa se muitakin. Valinnat. Tulevaisuus. Epävarmuus siitä. Oman paikan löytäminen. Tapaan tällaisia nuoria jatkuvasti, ja jokaiselle, ihan jokaiselle on löytynyt ajan myötä jokin oma paikka, ratkaisu, polku tai suunta jota kohti kulkea. Välttämättä se ei kristallisoidu vielä yläkoulun tai lukion aikana. Yle uutisoi vastikään, että harva lukiolaisista ja ylioppilaista tietää, mihin haluaa opiskelemaan. Iso osa esim. lukioiden abiturienteista on hukassa omien tulevaisuudensuunnitelmiensa kanssa ja vähemmistöön kuuluvat ne, joille kaikki on suunnitelmien toteuttamista vaille selvää. Eikä silloinkaan mikään ole varmaa. Opiskelupaikkoja on varattu vain osalle valmistuvista ja kovin painein lastatut yo-kirjoitukset voivat kertaluontoisesti mennä joko hyvin tai täysin penkin alle. Paineita asettavat sekä vanhemmat ja suku että mahdollisesti myös ystävät, joiden tuloksiin omia tulee verrattua. Keskity sinä omiin suunnitelmiisi, älä ulkopuolelta saneltuihin tai kavereiden, koska silloin ne eivät ole sinun omiasi.


Mediassa puhutaan alati tulevaisuustaidoista, joita jokaisen tulisi hallita täällä pärjätäkseen. Pitää osata olla sosiaalisesti taitava, hallita digitaaliset työkalut, puhua kieliä ja ratkoa nopeasti monimutkaisia ongelmia. Tulevaisuustaidoista tärkein on kuitenkin oman itsensä tunteminen. Keskity niihin taitoihin, joiden avulla opit itsestäsi aina vaan lisää. Siten pärjäät haastavissakin eteesi tulevissa tilanteissa. Ehkä olennaisimpia tulevaisuustaitoja ovatkin itsetuntoon, itsetuntemukseen ja itsearvostukseen liittyvät taidot. Pidä kirkkaana mielessäsi se, missä olet hyvä, missä pääset loistamaan, missä olet ennenkin onnistunut, mistä olet saanut kehuja. Muista kehua myös itse itseäsi, etenkin jos olet onnistunut kovan ahkeroinnin ja yrittämisen tuloksena. Huolehdi itsestäsi, pidä itseäsi arvossa. Sillä tavoin pysyt positiivisena ja itseluottamuksesi näkyy päälle päin. Pystyt parempiin suorituksiin, kun valat itseesi uskoa. Lyttääminen ja itsensä mollaaminen sekä vertailu muihin ei hyödytä ketään.

Kurkottele kohti omalta tuntuvia tavoitteita. Sopivan kokoisia, hallittavia, sopivasti kutkuttavia. Sellaisia, joihin tiedät yltäväsi, ja jotka vievät sinua eteenpäin. Pyri löytämään ympärillesi niitä ihmisiä, jotka tukevat sinua, ja joilta saat lisävoimaa. Jätä omaan arvoonsa ne, jotka imevät energioitasi ja joiden seurassa pahoitat mielesi. Hyödynnä koulusi opinto-ohjauspalveluita ja tukeudu muutenkin kysymyksissäsi koulussasi työskenteleviin aikuisiin.


Luota siihen, että sinunkin paikkasi tässä maailmassa löytyy. Tunnustele, mikä sinuun vetoaa, mikä kutsuu puoleensa. Millaisista asioista sytyt, missä olet omimmillasi. Täsmäsuunnitelmaa ei tarvitse olla, riittää kun otat suunnan johonkin päin, jotakin kiehtovaa kohti, etkä loitonnu omien inspiraatiosi lähteiltä.


Uskothan jos sanon, että ympärilläsi tulee avautumaan mahdollisuuksia, vaikka ovet joskus näyttäisivätkin läimähtelevän vasten kasvoja kovasta yrittämisestä huolimatta. Niin elämässä aina välillä käy kaikille. Pidä kirkkaana mielessäsi omat vahvuutesi ja voimavarasi, niiden avulla löydät aina uuden reitin ja uusia mahdollisuuksia. Elämä voi pettymyksen hetkellä näyttäytyä kovinkin mustavalkoisena, mutta todellisuudessa värejä on mukana kaikissa elämäntilanteissa, mustissakin. Apulannan Toni Wirtanen on kirjoittanut kokonaisen laulun valoista pimeyksien reunoilla, niistä kirkkaimpana hehkut sinä itse. "Sullon sisälläs valtameren kokoinen voima, jonka sä voit oppaaksesi valjastaa." - Toni Wirtanen


Muista, että sinä olet tärkeä. Sano se itsellesi joka päivä.


Mukavaa alkavaa syyslukukautta kaikille opintojen ääreen palaaville!


Leena